Bu Blogda Ara

10 Aralık 2014 Çarşamba

şeker hamurlu çiçek kurabiye


yeğenimin doğumgünü için yaptığımız şekermi şeker kurabiyelerimiz :) nefis oldu, ancak yapım aşamalarını çekmeyi unuttuğum için biraz şaşkınım.

Malzemeler:

  • 1 paket margarin yada tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 silme çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 10-12 damla vanilya esansı


üzeri için:
dilediğiniz renkte şeker hamuru
şeker hamurunu açmak için nişasta

kurabiyelere şekil vermek için kalıplar ve kurabiyenin takılması için çubuklar.

Yapılışı:
öncellikle şeker hamurlu kurabiye yaparken;
kullanılan malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olmalı.hatta margarin oldukça yumuşak hale gelmeli.
hamur bildiğimiz kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalı.
hamur hazırlandıktan sonra en az 1 saat buzdolabının alt bölümünde dinlendirilmeli.
kurabiyeler 10-15 dk. sadece hafif alt kısımları pembeleşene kadar pişirilmeli.
pişince 1-2 saat bekledikten sonra üzerine şeker hamuru uygulanmalı.

şimdi gelelim hamurun hazırlanmasına. yumuşamış margarinle ile pudra şekeri iyice karıştırılır. aha sonra diğer malzemelerde eklenip tekrar karıştırılır. en son un kontrollü bir şekilde elenerek eklenir. kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un eklenmeye devam edilir ve iyice yoğrulur. buzdolabında 1 saat dinlendirilip hamurun toplanması sağlanır.
ben hamuru açarken büyük bir portakal kadar hamur alıp önce elimle biraz bastırıp sonra merdane ile 1 cm kalınlığında açıyorum( bu sırada hamuru kenarlarında çatlamalar olabilir önemli değil.) kalıpla hamuru kesip spatula yardımı ile dikkatlice kaldırın çubuklu yapmak istiyorsanız dikkatlice çubuğunu takıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. hamuru bu şekilde bitirin. bu hamurdan yaklaşık 35 ad kurabiye çıkıyor. tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip pişirin. 2 saat dinlenmeye bırakın.
oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan şeker hamuru nişasta serperek yarım cm den daha ince açılır. aynı kalıpla kesilir. altına akmayacak şekilde bal  sürülerek kurabiyeye yapıştırılır. benim yaptığım gibi şeker hamurunun üzerine tekrar bir süsleme yapıcaksanız bu sefer çok az su sürerek yapıştırın. kurabiyenizi kendi hayal gücünüzle veya bir model üzerinden dilediğiniz gibi süsleyin. :) afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.