Bu Blogda Ara

7 Nisan 2015 Salı

SOSLU FELLAH KÖFTESİ


nasılda güzeldir fellah köftesi...

MALZEMELER:

1 su bardağı ince köftelik bulgur
yarım su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 kaşık un
1 kaşık domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru reyhan ( isteğe bağlı)

sosu için:

1 çorba kaşığı domates püresi
1 çorba kaşığı domates salçası
yarım çorba kaşığı biber salçası
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
biraz tuz
1 tatlı kaşığı nar eksişi ( isteğe bağlı)

üzeri için:

ince kıyılmış maydonoz

YAPILIŞI:


  • öncelikle bir tencereye ince bulgur, irmik ve tuzumuzu koyalım kaşıkla bir karıştırıp , üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ilave edip tekrar karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım ve 5 dk. kendi halinde demlenmesi için bırakalım.


  • demlendikten sonra bulguru uygun bir kaba alıp üzerine unu,kimyon ve reyhanı yada istediğiniz herhangi bir baharatı,1 kaşık salçayı ilave edip iyice özleşene kadar arada ılık su ilave ederek yoğuralım. köfteleri yoğururken eğer katı oldu ise ılık su miktarını arttırın,tam tersi cıvık oldu ise un miktarını arttırın. 


  • (bu köfteye yumurta koyulduğunu da duydum bağlayıcı olarak ama ben ihtiyaç duymuyorum un bu işi gayet iyi görüyor :) 
  • bir tepsinin dibini hafif unlayalım ve köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım ve tepsiye atalım .köfteleri yaparken yanınızda su bulundurun çünkü: bulgur zamanla elinize yapışır rahat çalışmanızı engeller bu yüzde su ile arada elinizi ıslatabilirsiniz. bütün köfteleri bu şekilde yapın tepsiyi biraz sallayıp köftelerin unlanmasını sağlayın ve üzerlerine parmağınızla hafifçe bastırıp minik çukurlar oluşturun.


  • bu arada sosu hazırlamak için bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip rendelenmiş sarımsakları yakmadan hafif kavuralım. daha sonra domates püresi,salçaları ekleyip biraz daha kavuralım ve üzerine çok sulu olmayacak şekilde bir miktar su ilave edelim kaynayınca baharatları,tuzunu ve istenirse nar ekşisini ilave edip karıştırıp kapatalım sosumuz hazır.


  • sıra geldi köfteleri haşlamaya. tencereye suyu kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ilave edelim ki köfteler dağılmasın. kaynayan suya köfteleri atıp 5 dakika haşlayalım ve süzgece alalım. suyu süzüldükten servis tabağına alalım ve üzerine ısıttığımız sosu heryerine gelecek şekilde dökelim ve ince kıyılmış maydanozu serpip sıcak olacak servis yapalım. ohh mis gibi fellah köftemiz hazır afiyet olsun. :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.