Bu Blogda Ara

5 Mayıs 2015 Salı

ÇİLEK SOSLU KEDİ DİLİ TATLI




malzemeler:


  • 12-14 ad kedi dili bisküvi
  • 1 pk. vanilyalı puding
  • 2 yem. kaşığı labne peyniri
  • 1 yem. kaşığı tereyağ


 çilek sosu için:


  • 250 gr. çilek
  • 1 çay br. toz şeker
  • yr. çay br. su
  • 1 dolu çay kaş. mısır nişastası


yapılışı:

önce sosu hazırlayıp soğuması için bırakalım. bunun için çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra rendeleyelim veya rondodan geçirip püre haline getirelim.  yr. çay br su ile nişastayı biraz özeyelim ve şeker ile birlikte çileğe ilave edelim. burada şeker miktarını tadına bakarak artırır ve ya eksiltirsiniz. sosu ocağa alıp   kaynama seviyesine gelince 5 dk. kısık ateşte pişirelim. eğer koyu olursa su ilave edebilirsiniz. ben damak zevkime göre yapıyorum.
küçük boy yuvarlak borcama yada istediğiniz herhangi bir kaba veya kalıba kedi dili bisküvileri süte batırıp ıslatarak dizelim. 1 pk. vanilyalı pudingi üzerindeki tarife göre hazırlayalım hatta süt miktarını biraz azaltıp daha iyi donmasını sağlayabilirsiniz. puding kaynadıktan sonra içine labne peyniri ve tereyağınıda ekleyip biraz karıştırıp ocağı kapatalım ve iyice çırpalım. sıcak olarak bisküvilerin üzerine dökelim. buzdolabında iyi soğuduktan sonra dilimleyip dilediğiniz kadar çilek sosu ile servis yapabilirsiniz.. afiyet olsun.

not: bu tatlıyı istediğiniz puding çeşidi veya kendi yaptığınız muhallebi ilede uygulayabilirsiniz. mevsim meyveleri ile farklı soslarda hazırlayabilirsiniz. oldukça pratik lezzetli ve hafif bir yaz tatlısı.

11 Nisan 2015 Cumartesi

BİSKÜVİLİ İRMİK TATLISI



MALZEMELER:


  • 1 LT. süt
  • 9 kaşık irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2-3 kaşık kırmızı meyveli reçel (çilek,vişne ahududu,karadut gibi)
  • 1 pk. vanilya
  • yr su br. fındık yada ceviz içi
  • 10-15 ad burçak bisküvi( kakaolu bisküvide olabilir)


üzeri için: 

eritilmiş çikolata
renkli pirinç patlağı gibi istenilen malzemeler.

YAPILIŞI:

bu hafif ve güzel tarif nefis yemek tariflerinde sevgili melek hanıma ait. ben sadece kendi damak zevkime göre ufak değişiklerle şekillendirip bu hale getirdim. tarifin orjinaline aşağıda :)

http://www.nefisyemektarifleri.com/biskuvili-dilim-pasta/

sütü derin bir tencereye alalım biraz ısınınca irmik,şeker,vanilya ve 2-3 kaşık reçel ilave edelim. burada reçel hem aroma hemde hafif bir renk için kullanılıyor siz isteseniz gıda boyasıda kullanabilirsiniz. muhallebiiyi karıştıralım kıvam alınca ocağı kapatalım. altına streç serili bir baton kalıba 2 kepçe muhallebi döküp üzerini bisküvi ile döşeyelim. muhallebi bitene kadar aynı işlemi uygulayalım en son kata bisküvinin üzerine fındık yada ceviz için serpelim muhallebi döküp  bitirelim.
tatlımızı en az 2-3 saat dolapta bekletip daha sonra kalıptan çıkaralım üzerinedeki streci alalım. üstünü dilediğiniz gibi süsleyip dilim dilim servis yapalım afiyet olsun :)





10 Nisan 2015 Cuma

TUZLU KURABİYE



Bu kurabiyeyi yerken emin olun bir tane ile kalmıcaksınız :) nefis mutlaka deneyin!

MALZEMELER:

  • 2 yumurta (birinin sarisi üzerine)
  • 1 paket margarin
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un 

üzeri için:
  • Susam,
  • Çörek otu
YAPILIŞI:

oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve diğer malzemeleride derin bir kapta yoğuralım.hamur ele yapışmayan kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekleyelim. yarım saat buzdolabında dinlendirelim.dinlenen hamuru dolaptan çıkarıp elimizle oklavadan biraz kalın şeritler yapıp bıçakla verev şekilde yan yan kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. yada istediğiniz şeklide yapabilirsiniz. daha sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susamla süsleyelim. önceden ısıtılan 160-170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. afiyet olsun :)


 (bu kurabiye hamuru akşamdan yapıp buzdolabının alt bölmesinde bekletebilirsiniz. ertesi günde yarım saat önce çıkarıp şekil verip fırına verebilirsiniz.)



MISIR UNLU PIRASALI PAY



MALZEMELER:

  • 1 kg. pırasa
  • yr. kg. mısır unu
  • 1 su br. un
  • 1 çay br. sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 su br. süt
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 havuç
  • tuz,karabiber,kimyon,kırmızı biber.
YAPILIŞI:


pırasalar ayıklanır,yıkanır ve ince ince doğranır havuç rendelenir. bir tavada biraz sıvıyağ ile yumuşayana kadar kavrulur. Derin bir kapta diğer malzemeler iyice çırpılır. kavrulan pırasa bu karışıma ilave edilir karıştırılır. 
fırın tepsisi yağlanır ve bu pay hamuru dökülür. üzerine susam ve çörek otur serpilir, birkaç terayağ parçası koyulur.önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerine kızarana kadar pişirilir. gerek kahvaltılarınız için, gerek çay saatleriniz için nefis bir lezzet :) afiyet olsun.




7 Nisan 2015 Salı

SOSLU FELLAH KÖFTESİ


nasılda güzeldir fellah köftesi...

MALZEMELER:

1 su bardağı ince köftelik bulgur
yarım su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 kaşık un
1 kaşık domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru reyhan ( isteğe bağlı)

sosu için:

1 çorba kaşığı domates püresi
1 çorba kaşığı domates salçası
yarım çorba kaşığı biber salçası
3-4 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
biraz tuz
1 tatlı kaşığı nar eksişi ( isteğe bağlı)

üzeri için:

ince kıyılmış maydonoz

YAPILIŞI:


  • öncelikle bir tencereye ince bulgur, irmik ve tuzumuzu koyalım kaşıkla bir karıştırıp , üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ilave edip tekrar karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım ve 5 dk. kendi halinde demlenmesi için bırakalım.


  • demlendikten sonra bulguru uygun bir kaba alıp üzerine unu,kimyon ve reyhanı yada istediğiniz herhangi bir baharatı,1 kaşık salçayı ilave edip iyice özleşene kadar arada ılık su ilave ederek yoğuralım. köfteleri yoğururken eğer katı oldu ise ılık su miktarını arttırın,tam tersi cıvık oldu ise un miktarını arttırın. 


  • (bu köfteye yumurta koyulduğunu da duydum bağlayıcı olarak ama ben ihtiyaç duymuyorum un bu işi gayet iyi görüyor :) 
  • bir tepsinin dibini hafif unlayalım ve köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım ve tepsiye atalım .köfteleri yaparken yanınızda su bulundurun çünkü: bulgur zamanla elinize yapışır rahat çalışmanızı engeller bu yüzde su ile arada elinizi ıslatabilirsiniz. bütün köfteleri bu şekilde yapın tepsiyi biraz sallayıp köftelerin unlanmasını sağlayın ve üzerlerine parmağınızla hafifçe bastırıp minik çukurlar oluşturun.


  • bu arada sosu hazırlamak için bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip rendelenmiş sarımsakları yakmadan hafif kavuralım. daha sonra domates püresi,salçaları ekleyip biraz daha kavuralım ve üzerine çok sulu olmayacak şekilde bir miktar su ilave edelim kaynayınca baharatları,tuzunu ve istenirse nar ekşisini ilave edip karıştırıp kapatalım sosumuz hazır.


  • sıra geldi köfteleri haşlamaya. tencereye suyu kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ilave edelim ki köfteler dağılmasın. kaynayan suya köfteleri atıp 5 dakika haşlayalım ve süzgece alalım. suyu süzüldükten servis tabağına alalım ve üzerine ısıttığımız sosu heryerine gelecek şekilde dökelim ve ince kıyılmış maydanozu serpip sıcak olacak servis yapalım. ohh mis gibi fellah köftemiz hazır afiyet olsun. :)


24 Mart 2015 Salı

MEVLEVİ PİLAVI




MALZEMELER:

  • 2 adet tavuk göğsü
  • Yarım kilo kestane
  • Yarım su bardağı nohut
  • 2-3 adet havuç
  • 2 su bardağı pirinç
  • Tuz, karabiber
  • 1 tatlı kaş kuş üzümü (istenirse artırılabilir)
YAPILIŞI:

Tavuk göğsü haşlanır ve didiklenir ( tavuk suyu pilava koyulucak). Nohutta haşlanır. Kestaneler de yıkama suyu ile gerekirse tekrar su ilavesi yapılarak pişirilir, kabuğu çıkarılıp ikiye bölünür. Havuçlar küp küp doğranır ve tavada biraz sotelenir. Pilavı yapacağımız tencereye sırasıyla tavuk, kestane, nohut, havuç ve kuş üzümleri koyulur. Bir taraftan başka bir tavada pirinçler biraz yağ ile kavrulur ve tenceredeki malzelerin üzerine ilave edilir. Pirincin alıcağı kadar tavuk suyu, normal su ve tuz da ilave edilip pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine tane karabiber öğütülüp en az yarım saat dinlendirilir. Afiyet olsun.
Bu tarifi kuzu etiyle de yapabilirsiniz.

Anne pizzası



MALZEMELER: 

  •  5-6 su br.un
  • 1 pk. instant maya ( yada yas maya)
  • 1 yumurta
  • 1 çay br. sıvıyag
  • 1 su br. ılık  süt
  • yr. su br.ılık su
  • 1 tatlı kaş. şeker
  • 1 tatlı kaş. tuz


pizza sosu:

  • 1 çorba kaş. domates salçası
  • 1 çorba kaş. biber salçası
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaş. kekik
  • tuz,karabiber
  • yarım çay br sıvıyağ
  • 1 çay br. su


üzeri için:
  • 1 kase doğranmış kırmızı kapya biberi
  • 1 kase doğranmış çarliston biber
  • 1 kase doğranmış yeşil zeytin
  • yarım kase mısır
  • sucuk,sosis gibi malzemeler
  • kaşar peynir rendesi


( istenirse bu malzemelere mantarda eklenebilir)


YAPILIŞI:

pizza herzaman dışarda yenmez ya arada anne pizzası iyi olur diye düşünüyorum :) 

pizzaya hamuru mayalamakla başlayalım.eğer yaş maya kullanacaksanız ılık süt,su ve şeker ile yaş mayayı karıştırıp 10 dk. bekletelim. ama instant maya kullanacaksanız bu işleme gerek yok. mayada dahil bütün kuru mazemeleri karıştırıp kalan sıvı malzemelerle birlikte kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur elde edip biraz kabarması için 15 dk. kadar mayalanmaya bırakalım.
hamur mayalanırken pizza sosunu hazırlayalım. bunun için uygun bir tavaya sıvıyağ koyup küp küp doğranmış domatesleri ve rendelenmiş sarımsağıilave edelim biraz kavurduktan sonra salçaları ekleyip salçası eriyene kadar karıştıralım ve baharatları ekleyelim domatesler biraz yumuşayınca ocağı kapatalım. pizza sosu çok sulu olmamalı buna dikkat edelim.
mayalanmış hamurumuzu düz bir zemine alalım kullanacağınız tessiye göre ister hamuru ikiye bölün yada benim gibi büyük fırın tepsisinede yapabilirsiniz.
yağlanmış yada yağlı kağıt serili tepsiye hamuru önce kenarda biraz açtıktan sonra tepsiye yayıp elimizle  biraz sıvıyağ yardımı ile düzeltelim mümkün olduğu kadar ince yapmaya çalışalım eğer kalın olduğunu düşünürseniz hamurdan biraz ayırın. daha sonra çatalla delikler açalımki fazla kabarmasın. bu şekilde önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dak. hamur biraz sertleşene kadar pişirelim.
daha sonra fırından çıkarıp hazırladığımız pizza sosunu heryerine bolca sürelim. üzerine  kaşar rendesinin yarısını  serpelim ve diğer pizza malzemelerinide eşit şekilde heryerine yayalım.tekrar 200 derece fırına verelim. sucuklar kızarana kadar pişirelim fırından almadan 5 dk. önce kalan kaşar peynir rendesinide üzerine gezdirip peynir eriyene kadar fırınlayıp pizzamızı çıkaralım. sıcak olarak servis yapalım afiyet olsun .