Bu Blogda Ara

6 Temmuz 2015 Pazartesi

SOSLU KURU PATLICAN DOLMASI






MALZEMELER:

1 bağ patlıcan kurusu
2 su br. pirinç
5 orta boy soğan
2 kaşık domates salçası
2 kaşık acı biber salçası
yr. demet maydanoz
tuz,karabiber,pul biber,nane
yeteri kadar sıvı yağ ve zeytinyağ
5-6 ad. limon tuzu

sosu için:

2 çorba kaş. sıvı yağ
1 çorba kş. domates salçası
2 diş sarımsak
1 dolu tatlı kş. kuru nane
1 tatlı kş pul biber
1 çay br. su
biraz tuz

patlıcan kuru veya taze hiç farketmiyor o kadar seviyorum ki :) kuru patlıcan dolmasını maraşlı bir arkadaşımdan öğrendiğim gibi yapıyorum sizede tavsiye ederim.

önce kuru patlıcanları soğuk sudan geçirip yıkayalım daha sonra tuzlu kaynar suda patlıcanlar biraz yumuşayana kadar haşlayalım. bu arada pirincide tuzlu  sıcak su ile yarım. saat kadar ıslayalım.

soğanları ve maydonozu ayıklayıp ince ince doğrayalım yada rondo yardımı ile parçalayalım.ısladığımız pirinçleri yıkayıp derin bir kaba alalım parçalanmış soğan ve maydanozları,salçaları,tuz ve baharatlarını,bir tatlı kaş. sıcak suda erittiğimiz limon tuzunuda ekleyip iyice karıştıralım. dolmanın içi hazır artık patlıcanları doldurabiliriz.

patlıcanın büyüklüğüne göre iç malzemesi ile dolduralım burda dikkat etmemiz gereken en az bir parmak kalınlığında boşluk kalması .doldurduktan sonra boş kalaan kısım bastırılı ve kapatılır tencereye yan olarak dizilir.her dolma nın dolu kırmı bir öncekinin boş kısmına oturacak şekilde dizilmeye devam edilir. bu şekilde pişince içi dışarı çıkmamış olucak. 

bütün patlıcanlar dolunca tencereye 5-6 ad limon tuzu serpilir. ve üzerini çok az geçecek kadar sıcak su dökülür. uygun bir tabakla yada baskı olacak birşeyle dolmaların üzeri kapatılır. kaynayana kadar yüksek ateşte kaynayınca kısık ateşte pişmeye bırakılır.

bu arada sos için gerekli malzemeler küçük bir tavada hazırlanır sıvıyağ salça ve sarımsak önce biraz kavrulur sonra diğer malzemeler eklenip kaynatılır. (sarımsakları rendelemeyi unutmayalım) 
ocakta pişen dolmalar 20 dk. piştikten sonra hazırlana sos üzerine gezdirilir ve bu şekilde 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır. ister sıcak olarak ister soğuk olarak servis yapılır. ayrıca yanında yoğurt yada cacık çok güzel oluyor. afiyet olsun :)

not: pişme süresi dolmanın kıvamını nasıl sevdiğinize bağlı olarak artabilir veya azalabilir.benim verdiğim süre ile ne çok diri ne çok yumuşak bir kıvamda oluyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.