Bu Blogda Ara

10 Temmuz 2015 Cuma

FIRINDA SEBZELİ BAGET



MALZEMELER:
  • 1 kg. Tavuk baget
  • 4-5 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 2 dış sarımsak
  • 1 ad. Kapya biber
  • 3 ad. Sivri biber
  • 1 büyük domates
Sos için
  • 2 kaşık domates salçasi
  • 1 su br. Tavuk suyu
  • 2-3 su bardağı su
  • Biraz sıvı yağ
  • Yarım kaşık margarin
  • Tuz, karabiber, biberiye, kekik

YAPILIŞI:

Tarifte 1 kg baget yazdım baget kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.
Tavuk bagetleri yıkadıktan sonra bir miktar tuz ve birkaç dal maydanoz attığımız kaynayan suda bagetleri on dakika kadar haşlayalim. Tavuk suyunu dokmeyelim sosunda kullanıcaz uygun derin bir fırın kabına bagetleri ve yıkanip doğranmış bütün sebzeleri arzu ettiğiniz şekilde yerleştirin üzerine arzu ederseniz teremyağ gibi yumuşak bir margarin den birkaç küçük parça bırakabilirsiniz.
Şimdi sosunu hazırlayalım. Küçük bir tencerede bir miktar yağ ile salçasi kavurup daha sonra tavuk suyunu ve normal Çeşme suyu ekleyip baharatlarını ve tuzunuda koyduktan sonra sosu kaynatıp yemeğin üzerine dökelim burada şu miktarını ayarlamak size kalmış :)
Yemeğin üzerine folyo kağıdı ile kapatalım ki üzeri birden kızarıp kurumasın önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında ilk 20 dk üstü kapalı şekilde pişirelim daha sonra üzerini açıp pişirmeye devam edelim. Arada kontrol edip patatesleri pişinde fırını kapatalım. Miss gibi fırın bagetimiz hazır. Afiyet olsun.






6 Temmuz 2015 Pazartesi

SOSLU KURU PATLICAN DOLMASI






MALZEMELER:

1 bağ patlıcan kurusu
2 su br. pirinç
5 orta boy soğan
2 kaşık domates salçası
2 kaşık acı biber salçası
yr. demet maydanoz
tuz,karabiber,pul biber,nane
yeteri kadar sıvı yağ ve zeytinyağ
5-6 ad. limon tuzu

sosu için:

2 çorba kaş. sıvı yağ
1 çorba kş. domates salçası
2 diş sarımsak
1 dolu tatlı kş. kuru nane
1 tatlı kş pul biber
1 çay br. su
biraz tuz

patlıcan kuru veya taze hiç farketmiyor o kadar seviyorum ki :) kuru patlıcan dolmasını maraşlı bir arkadaşımdan öğrendiğim gibi yapıyorum sizede tavsiye ederim.

önce kuru patlıcanları soğuk sudan geçirip yıkayalım daha sonra tuzlu kaynar suda patlıcanlar biraz yumuşayana kadar haşlayalım. bu arada pirincide tuzlu  sıcak su ile yarım. saat kadar ıslayalım.

soğanları ve maydonozu ayıklayıp ince ince doğrayalım yada rondo yardımı ile parçalayalım.ısladığımız pirinçleri yıkayıp derin bir kaba alalım parçalanmış soğan ve maydanozları,salçaları,tuz ve baharatlarını,bir tatlı kaş. sıcak suda erittiğimiz limon tuzunuda ekleyip iyice karıştıralım. dolmanın içi hazır artık patlıcanları doldurabiliriz.

patlıcanın büyüklüğüne göre iç malzemesi ile dolduralım burda dikkat etmemiz gereken en az bir parmak kalınlığında boşluk kalması .doldurduktan sonra boş kalaan kısım bastırılı ve kapatılır tencereye yan olarak dizilir.her dolma nın dolu kırmı bir öncekinin boş kısmına oturacak şekilde dizilmeye devam edilir. bu şekilde pişince içi dışarı çıkmamış olucak. 

bütün patlıcanlar dolunca tencereye 5-6 ad limon tuzu serpilir. ve üzerini çok az geçecek kadar sıcak su dökülür. uygun bir tabakla yada baskı olacak birşeyle dolmaların üzeri kapatılır. kaynayana kadar yüksek ateşte kaynayınca kısık ateşte pişmeye bırakılır.

bu arada sos için gerekli malzemeler küçük bir tavada hazırlanır sıvıyağ salça ve sarımsak önce biraz kavrulur sonra diğer malzemeler eklenip kaynatılır. (sarımsakları rendelemeyi unutmayalım) 
ocakta pişen dolmalar 20 dk. piştikten sonra hazırlana sos üzerine gezdirilir ve bu şekilde 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır. ister sıcak olarak ister soğuk olarak servis yapılır. ayrıca yanında yoğurt yada cacık çok güzel oluyor. afiyet olsun :)

not: pişme süresi dolmanın kıvamını nasıl sevdiğinize bağlı olarak artabilir veya azalabilir.benim verdiğim süre ile ne çok diri ne çok yumuşak bir kıvamda oluyor. 




5 Temmuz 2015 Pazar

ŞERBETİ SÜTLÜ TATLI



nefis ayrıcada hafif mi hafif bir tatlı şerbeti sütlü. buyrun bakalım :)


MALZEMELER:

4 yumurta
4 dolu kaşık irmik
4 dolu kaşık un
4 dolu kaşık şeker
1 pk. vanilya
1 pk. kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi

şerbeti için:
4 su br. süt
1 su br.şeker

üzeri için:

1 pk krem şanti.
bol hindistan cevizi

YAPILIŞI:

kek malzemesini hazırlamak için yumurta ve şekeri biraz çırpıp diğer malzemeleride ilave edelim. küçük bir yuvarlak tepsi yada borcamı (ben 28 cm çaplı borcam kullandım ) biraz yağlayıp kek hamurunu döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırına verelim.,

kek pişerken şerbeti için 1 br. süt ve 1 br. şekeri ocakta biraz ısıtalımki şeker erisin kaynatmadan ocaktan alalım.. sonra üzerine 3 br. sütüde ekleyelim.

keki bir bıcak yada kürdanla pişmiş mi kontrol edip fırından çıkaralım.üzerine çatalla delikler açıp, sıcak kekin üzerine soğuk sütlü şerbeti dökelim.

tatlımız iyice soğuduktan sonra,krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp tatlının üzerine yayalım bol hindistan cevizi serpip tekrar dolaba kaldıralım. 2-3 saat dinlendirip servis yapmanızı öneririm çünkü; durdukça güzelleşen bir lezzet. afiyet bal olsun :))





,




PEYNİRLİ BÜZME BÖREK




MALZEMELER:

3 ad. yufka
yr. su br. sıvıyağ
yr. su br. soda

iç malzeme:
beyaz peynir yada lor peyniri
maydanoz
pul biber

üzeri için:
1 yumurta
1 kaşık yoğurt(istenirse)
çörek otu,susam



YAPILIŞI:

oldukça pratik ve lezzetli bir börek bu denemenizi tavsiye ederim.aynı böreği patatesli,kıymalı iç ilede yapabilirsiniz.gelelim tarife;

yufkayı düz bir şekilde serelim. soda ve sıvı yağ karışımından 4-5 kaşık üzerine gezdirip. peynirli,maydanozlu harctan serpelim yuFkayı iki taraftan katlayıp ortada birleştirelim. daha sonra ortadan başlayıp uçlara doğru büzelim. bıçak yardımı ile 2-3 parmak kalınlığında keselim.(yada tepsi boyutuna göre istediğiniz şekilde kesebilirsiniz). kestiğimiz parçaların yağlanmış tepsiye dizelim. diğer iki yufka içinde aynı işlemi yapıp. bitirelim. en üzerine yumurta ve yoğurdu birlikte çırpıp sürelim. ister sade bırakın isterseniz de çörek otu, susam veya çekirdek içi serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim. fırında çıkınca üzerini temiz bir bez ile örtüp yarım saat dinlendirip servis yapalım. afiyet olsun :)





29 Haziran 2015 Pazartesi

KURU MEYVELİ MUZLU RULO TATLI




MALZEMELER:

  • Kakaolu kek veya petibör bisküvi
  • 1 paket muzlu puding( yada istenilen bir puding çeşidi)
  • 3 kaşık labne peyniri
  • 5 kuru kayısı
  • 5 kuru incir
  • Damla çikolata
  • Ceviz yada fındık (istenirse)
YAPILIŞI:

Önce kakaolu keki veya petibör bisküviyi rondodan çekerek ufaltıyoruz. Bir tepsiye yağlı kağıt serip ufalanmış kekleri düzgün bir şekilde tepsiye yayıp elimizle iyice bastırıyoruz. Diğer yandan muzlu pudingi arkasındaki tarife göre hazırlıyoruz hatta süt miktarını yarım br. kadar azaltabilirsiniz rulo yaparken koyu kıvam kolaylık sağlayabilir.. Puding kaynamaya başlayıp koyulaşınca içine labne peyniri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Pudingi tepsideki kekin üzerine döküp her yerine yayıyoruz.
Kuru meyveleri küçük küçük doğrayıp, sonra damla çikolata ve meyveleri pudingin üzerine serpiyoruz. ( siz isterseniz ceviz yada fındıkta ilave edebilirsiniz. ) puding ılıyınca Altına serdiğimiz yağlı kağıdı dikkatlice kaldırarak rulo yapıyoruz. İyice sardıktan sonra 1 saat önce buzlukta bekletip daha sonra dolabın alt tarafına alıyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.







yaban mersinli kurabiye




MALZEMELER:


  • 125 gr margarin
  • 1 çay br. sıvıyağ
  • 1yumurta
  • 1 su br. pudra şekeri 
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 1 kaşık limon kabuğu rendesi (portakalda olabilir)
  • 2 su br. msır nişastası
  • 2 su br. un ( gerektikçe ilave edilebilir)
  • 1 küçük kase yaban mersini kurusu

YAPILIŞI:

oda ısısında yumuşayan margarin ,sıvıyağ,yumurta ve pudra şekeri derin bir kapta iyice karıştırılır. bu karışıma diğer  malzemelerde eklenerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur ilave edilir. burda gerektikçe un ekleyebilirsiniz. eğer isterseniz yaban mersinini hamurun içinede koyabilirsiniz. ben üzerine koymayı tercih ediyorum. yoğurduğunuz hamuru dolapta 10-15 dk dinledirin. daha sonra dilediğiniz büyüklükte ideal olarak ceviz büyüklüğünde hamur koparıp hafif yuvarlayın düz bir zemine koyup üzerine 4-5 tane yaban mersini koyup elinizle hafifçe bastırıp hamura batmasını sağlayın. bütün hamuru bu şekilde yapıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin.önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dk. pişirelim. her fırının pişirmesi farklı olabilir bu yüzden kurabiyelerin altı hafif kızarana kadar pişmesi yeterli olucaktır. fırından çıkan kurabiyelere ilk sıcağı gittikten sonra dilerseniz pudra şekeri serpebilirsiniz. afiyet olsun canlar :))


5 Mayıs 2015 Salı

DOMATES ÇORBASI



YAPILIŞI:


  • 2-3 domates suyu
  • 2 yem. kaşığı domates salçası
  • 2 dolu yem.  kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ yada margarin
  • yr. çay br. sıvıyağ
  • 4-5 su bar. su 
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

domatesleri rendeleyip çok ince süzgeçten geçirelim özünü çıkarıp iri çekirdekli posa kısmından ayıralım. uygun küçük boy bir tencereye sıvıyağ ve tereyağını ekleyip unu kokusu çıkana kadar kavuralım ocağın altı çok açık olmasın ki un yanmasın. daha sonra salçayı az su ile özeyip una ilave edelim karıştırıp domates suyunu ve normal suyu ve tuzunuda ilave edelim. (eğer çorbayı koyu kıvamlı seviyorsanız 4 br. su ekleyin daha sulu seviyorsanız 5 br. su ekleyin )ve sürekli karıştırın kaynadıktan sonra kısık ateşte birkaç dakika daha pişirip altını kapatın. servsi yaparken kaşar peyniri  yada seviyorsanız kuru fesleğende kullanabilirsiniz. afiyet olsun.